Besök på Neve Eshkol dagcentral i Negevöknen, Israel

En dagcentral för pensionärer – och gymnasieelever!
Vasadu, frågar du?
Jo, detta är Israel, så visst.
här är det:
Min kibbutzmamma när jag bodde på Kibbutz Gvulot, Dina Peleg, är föreståndarinna för Neve Eshkol Dagcentral. En anläggning för pensionärer, Alzheimerssjuka – och regionens skolelever. En generationsanläggning som spänner 3 generationer i Region Eshkol i norra Negevöknen där vår kibbutz ligger.
Detta är en anläggning som erbjuder aktiviteter och måltider för regionens äldre, som kommer hit på morgonen och tillbringar dagarna med att umgås, delta i och/eller titta på teater, dans, sång, äta, utveckla sina konsttalanger, lära sig språk, Förintelsestudier – ja vad helst de vill.
Ett stab om 20 personer assisterat av ungefär 100 volontärer (detta är som sagt Israel) ser till att allt fungerar.
Och utrustningen är ypperlig – och i minsta detalj genomtänkt.
Titta på bilderna. Där ni ser en gångväg ser den invigde en gångväg med minst fyra olika ytbeläggningar och lika många olika färger – för att man hela tiden ska  aktivera sinnena till och med när man tar en promenad. Där ni ser ett träd omgiven av ett ”staket” gjort av metall samt vita kullersten för att hålla obehöriga på avstånd, ser den invigde en stadig ledstång av metall att hålla i medan man får sig en promenad samtidigt som man får en gratis reflexologibehandling medan man går på de mjukt rundade stenarna. Där ni ser några träd med blommor ser den invigde noggrant planerade och planterade växtlighet i olika färger, ytstrukturer och höjder just för att hela tiden stimulera de olika sinnena. Där ni ser buskar ser den invigde planterade örter som vårdbrukarna har planterat och som de sköter.
  • Jacuzzi? Ja.
  • Bastu? Ja.
  • Fullt utrustat gym? Ja.
  • Utomhusgym? Ja – två stycken.
  • Fullt utrustat auditorium? Ja
Nästbäst av allt: gymmet, bastun, kaféet (mer om detta senare) utnyttjas även av regionens skolelever, som kommer och går när de har tid och växlar ett par vänliga ord med de äldre på väg in och ut. Det sjuder sålunda av liv och omtanke.
Skrev jag ”nästbäst” ovan? Ja.
För allra bäst, ur min synvinkel är inte allt ovanstående, eller min stolthet över att det är ”min” kibbutzmamma som utvecklat allt detta. (Dina och hennes underbare man Yigal kibbutzadopterade flera ungdomar genom åren – sina egna fyra barn till trots.)
Nej, det bästa för ett matvrak som yours truly är att kaféet – kosher, förstås – tillverkar för hand de mest utsökta chokladpraliner på denna jord.
Allt serverat med ett leende – från föreståndarinnan Dina Peleg som tycks känna varenda människa där med förnamn, via vårdpersonalen, kockarna, kafépersonalen, och skoleleverna.
Besök Neve Eshkol på väg 232.

Kommentarer är stängda.