FNs tystnad gentemot FNs agerande

Kina invaderade Tibet och har systematiskt etniskt rensat uppemot en miljon tibetanska civila – män, kvinnor och barn – från sina hem, tvångsförflyttat dem till Kina och ersatt de med etniska kineser.
Men Tibet har ingen olja. FN har förblivit tyst. Inga militära aktioner från FN-håll för att skydda de tibetanska civilas mänskliga rättigheter.
Ryssland invaderade och fullständigt demolerade Tjetjenien i jakten efter terrorister. Män, kvinnor, barn, bostadshus, skolor, fabriker – allt skövlat under det ryska folkmordet.
Men Tjetjenien har ingen olja. FN har förblivit tyst. Inga militära aktioner från FN-håll för att skydda de tjetjeniska civilas mänskliga rättigheter.
Den syriska Baathregimen har under 50 år systematiskt skövlat det syriska rättssystemet och fullständigt krossat varje spirande försök till demokrati. Den syriska regimen – eller rättare sagt den syriske dynastin då pappa tillika tyrannen Hafez al-Assad dog och lämnade över makten till sonen tillika tyrannen Bashar al-Assad – har till och med dödat upp till 40 000 syriska medborgare för att befästa regimens makt.
Men Syrien har ingen olja. FN har förblivit tyst. Inga militära aktioner från FN-håll för att skydda de syriska civilas mänskliga rättigheter.
I Jordanien, där 70 procent av befolkningen består av palestinska araber, finns det fortfarande flyktingläger för många palestinska araber. Vägran att integrera människor på grund av deras ursprung är en varböld i varje mänskligt samhälle, en varböld som borde länsas – med militärt våld om så behovs. Dessa människor behöver ett anständigt liv – precis som alla vi andra.
Men Jordanien har ingen olja. FN har förblivit tyst. Inga militära aktioner från FN-håll för att skydda för jordanska civilas mänskliga rättigheter om de är av palestinskt ursprung.
I Libanon, är situationen för araber av palestinskt ursprung om möjligt ännu värre – där får de inte ens ägna sig åt vissa yrken, de är förbjudna att äga mark eller hus – och de trängs i läger. Läger som då och då demoleras av libanesiska armétrupper.
Men Libanon har ingen olja. FN har förblivit tyst. Inga militära aktioner från FN-håll för att skydda de libanesiska civilas mänskliga rättigheter om de är av palestinskt ursprung.
I Gazaremsan har islamisterna från Hamas tagit över hela samhället (precis som islamisterna från Hizbollah har tagit över hela Libanon) och infört omänsklig diskriminering mot kvinnor, kristna, politiska oliktänkande. Regimen har utvecklat ett effektivt sätt att förhindra politisk opposition – man tar oliktänkande till taket på höghus, binder deras händer bakom ryggen och sedan knuffar dem av taket.
Regimen i Gazaremsan har under flera års tid också systematiskt skjutit granater, raketer och andra missiler mot civila samhällen i Israel. 50 granater enbart igår, totalt mer än 12 000 missiler varenda dag under 4015 dagar.
Men Gazaremsan har ingen olja. FN har förblivit tyst. Inga militära aktioner från FN-håll för att skydda Gaza-civilas mänskliga rättigheter, inga militära aktioner från FN-håll för att skydda israeliska civilas mänskliga rättigheter.
Men Libyen – ja Libyen har olja. Då vaknar FN till. Till och med den svenska utrikesministern anser att kriget mot Libyen är ”alldeles utmärkt”. Den enda europeiska nationen som visar förnuft och ett konsekvent uppträdande tycks vara Tyskland – som inte agerat i Tibet, Tjetjenien, Syrien, Jordanien, Libanon eller Gazaremsan – men som heller inte agerar i fallet Libyen.
Där olja flyter in tycks förnuft och medmänsklighet flyga ut.