Vit fosfor skapar moralisk dimridå

Det upprepade bruk av granater innehållande vit fosfor mot områden med civil bebyggelse … var urskillningslös och utgjorde bevis för krigsförbrytelser” skrev människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en starkt kritisk rapport.

Ett av användningsområden för fosforgranater är att att belysa ett krigsområde.

Ett annat användningsområde är faktiskt tvärt om – att producera en tjock dimma som gör att fienden inte kan se vad som händer på krigsfältet.

Oavsett de operationella intentionerna bakom användningen orsakar vit fosfor bränder på allt det rör – hus, fält, betesdjur, människor.

Till saken hör att ovannämnda fränt kritiska rapport handlade om Israels svar på de fler än 10 000 raketer och granater som islamistiska Hamas sköt mot civila israeliska samhällen under 8-9 år.

Det gjorde inget att HRW och andra organisationer som Amnesty International (AI) fick bakläxa av bland andra Röda Korset – en organisation som knappast kännetecknas som vänligt inställd till den judiska staten – men som rapporterade att Israel under sitt svar på Hamas terrorattacker använde fosforbomber enbart nattetid för att belysa stridsområdet, i full enlighet med internationella krigslagar, och att det inte finns minsta antydan till att Israel använde dessa granater på ett otillbörligt sätt genom att medvetet sikta på civila i Gazaremsan. De traditionellt anti-israeliska internationella medierna – som till exempel brittiska Guardian och TV-stationen CNN – återgav lögnen utan minsta tillstymmelse till källkontroll.

Nu har Hamas börjat skjuta fosforgranater mot civila samhällen i Israel – mitt under dagtid. Det vill säga inte för att belysa något stridsområde och rakt in i bostadskvarter, jordbrukarsamhällen med mera.

Det konstiga är att Human Rights Watch och Amnesty International är så egendomligt tyst.

Som sagt, fosforgranater kan användas för att belysa eller tvärt om för att skapa en dimridå.

Det verkar som om HRW, AI och de internationella medierna har valt dimridåfunktionen – för de rapporterar inte ett ord om Hamas brott mot internationella lagar.

Skrev jag ”internationella medierna” i meningen ovan? Förlåt – även vår egen svenska TT är helt, fullständigt och totalt tyst om denna nyhet. Det passar definitivt inte in i TTs politiska dagordning att belysa lagbrott utförda av islamister. Hellre tar TT till dimridån. De också.

Desto mer hade TT att skriva om det förkastliga i att använda vit fosfor – när anklagelsen kunde felaktigt riktas mot den judiska staten.

Vit fosfor är ju så användbar, eller hur?

Länkar: DN, SvD, GP, Kim Milrell, Rabnor, Israel i Sverige,

Taggar: , , , ,

Kommentarer är stängda.