Meningen med livet

Israels premiärminister Bibi Netanyahu har ett styvt jobb.

Han ska försöka förmå USAs president Barack Obama att se det som resten av världen – och framför allt det som Israels arabiska grannar – ser:

Hur saker och ting hänger ihop. Orsak och verkan. Aktion och resultat.

Hittills har President Obama inte visat sig vara speciellt mottaglig för resonerade argument om Mellanösterns situation, utan stirrar sig blint på behovet av att Israel ensamt ska göra det som de palestinska arberna själva inte förmår göra: ta de mått och steg som krävs för att åstadkomma vad de själva vill ha, istället för att hänge sig till våld av gammal vana och skicka räkningen till FN.

Istället för att avkräva palestinierna ansvar för sina handlingar, väljer Obama att lägga ansvaret för uteblivna framgångar enbart på Israel. Medan Gazaaraberna fortsätter att skjuta raketer mot Israel – i genomsnitt en om dagen. Detta ska föreställa ”fred” eller möjligen ”eldupphör” – Gaza style. Allt skylls åndå på världens enda judiska stat. Som förresten inte erkänns som en judisk stat av någon av världens alla muslimska stater. Som kräver omvärdens erkännande som exklusivt muslimska stater där andra religioner inte får förekomma…

Det är mycket som President Obama inte tycks kunna se eller höra.

När Netanyahu möter Obama bör han därför överväga att lämna därhemma all bevisbar statistik, alla aktuella kartor, de många kilometer med filmat bevis för palestinsk terroraktivitet och all annan fakta som hans säkerhetsstab tar fram för honom. Obama kommer inte att lyssna på det örat ändå.

Netanyahu bör dra ner ambitionsnivån rejält och istället förse den amerikanska presidenten med följande teckande film, ett slags ”Gaza för dummies”. Den är kort, den innehåller allt väsentligt och den innehåller inget språk alls. Allt är på enklaste nivå, så enkelt att till och med en amerikansk president kan förstå budskapet:

Orsak och verkan.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PmfOLl92MrQ&hl=en&fs=1]

Den förödande enkla logiken är ofelbar.

Låt oss se om President Obama har förmåga att förstå en kort, enkel tecknad film. Förståelse är en bra grund att bygga strategi på.

DN, GP, Rabnor, MXp, SapereAude, Israel i Sverige, Gilboa,