Hur länge är en flykting en flykting?

För ett par dagar sedan avslöjades att ett antal flyktingar räddades från Jemen där de under många år utstått trakassarier, hot och mord.


Tio flyktingar flögs i största hemlighet ut från Jemen och togs emot i sitt nya land.


Flyktingarna är judar. Med dessa tio judar borta ur Jemen finns nu endast 280 judar kvar i landet.


Jemen, varifrån de flydde, är strängt muslimskt. Israel, dit flyktingarna fördes, är övervägande judiskt med en stor minoritet (21%) bestående av muslimer, kristna och bahaiister.


I Israel togs flyktingarna emot som nya medborgare, judar i ett majoritet-judiskt land.


För sex decennier sedan flydde många palestinska araber från en krigszon i det som idag är Västbanken, Gazaremsan och Israel. De flydde till följd av det krig som de arabiska grannstaterna började. Dessa flyktingar flydde till arabiska grannländer som i stort sett var etniskt rensade från judar. Sex decennier senare är dessa människor fortfarande flyktingar – trots att de lever i arabiska länder, har samma religion och talar samma språk.


I Israel finns inga flyktingar. I arabvärlden finns fortfarande flyktingar. Arabiska flyktingar skapade ur ett panarabiskt krig.


Fast det är egentligen inte riktigt sant. Det finns visst flyktingar i Israel.


Muslimska flyktingar från arabiska massakrer mot svarta muslimer i Darfur. Flyktingarna flyr genom det muslimska Sudan och det muslimska Egypten för att söka sin tillflykt i det enda landet där de vet att de är i säkerhet.


Det judiska Israel.


Judiska flyktingar bortjagade från Jemen blir medborgare i Israel, och israelerna betalar integrationskostnaden.


Araber som blir flyktingar till följd av ett arabiskt krig förblir flyktingar mer än 60 år senare, och omvärlden betalar kostnaden via UNRWA för att de inte ska integreras någonstans.


Människoovärdigt så det förslår.


Men här i Sverige riktas ingen uppmärksamhet mot det faktum att judar hotas till livet i arabvärlden just för att de är judar.Istället är man fullt upptagen med att förhindra judar från att spela tennis i Davis Cupturneringen.


YNet, JPost , AoL, Refugees, Haaretz, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Dagbladet,   Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Dagen, VG, DN, DN, AB, HD, HD, Barometern, KB , KB, KB, YA, YA, YA, YA, TA, TA