När det osagda är viktigare än det sagda

En osedvanligt opolitisk politiker.

Och samtidigt en utrikesminister som är totalt pålitlig i sin opålitlighet.

Utrikesminister Carl Bildt har varit på besök i Gazaremsan. Hans besök var en del av det internationella stödet till ”den palestinska försoning, som alla här talat om nödvändigheten av, (och som) måste uppmuntras” (SvD 090204).

För att förstå vilken sorts palestinsk försoning vi ska vara med och finansiera, se följande filmklipp. Den handlar om en Gazabo som stödjer Fatah. Han fick båda ben amputerade efter att Hamas medvetet sköt sönder hans ben som straff för hans ”felaktiga” politiska sympatier. Några år tidigare räddades samma mans liv av israeliska soldater medan han stred mot dem under regelrätt krig.

http://www.liveleak.com/view?i=461_1233527873

Carl Bildt säger att han under sin korta vistelse i Gazaremsan inte träffade en enda människa ”som har applåderat Hamas. Men alla jag har träffat säger att ’vi palestinier måste ena oss’.” Och som vanligt, när palestinier har inbördes problem måste vi utomstående betala inte bara för deras inbördes krigsföring och deras krigsföring mot det judiska grannlandet, vi måste också betala för återuppbyggnaden efter deras upprepade krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna. Carl Bildt bekräftar att ”Det blir väl det internationella samfundet tvingas jag meddela. FN:s generalsekreterare har redan kommit med en appell om humanitär hjälp. Sedan går vi mot en återuppbyggnadskonferens som ska äga rum i Kairo”.

Tänk att vara en utrikesminister, besöka den Hamasstyrda Gazaremsan som har påbörjat krig mot grannlandet Israel – ett krig där de siktar enbart på israeliska dagis, skolor och sjukhus – och sedan kräva att omvärlden ska betala återuppbyggnaden för Hamasregimen, som påbörjade kriget. Carl Bildt ser inget konstigt i detta.

Ganska förståeligt, i och för sig, eftersom det är väldigt mycket som Carl Bildt inte ser. Han ser inte det civila lidandet i Israel, där barn i till exempel Sderot har fått leva åtta år i skräck för raketterror. 10 000 missiler sätter sina spår hos judiska småbarn. När Carl Bildt uttrycker sin chock över tillståndet för ”alla dessa barn” syftar han enbart på de arabiska barn han besökte i Gaza – något besök hos barn i Sderot var inte på schemat.

Hur vore det om Carl Bildt för en gångs skull försökte övertyga det internationella samfundet om att arbeta för en verklig fred mellan Israel och dess fientligt inställda grannar? Hur vore det om Carl Bildt för en gångs skull tillsammans med det internationella samfundet gjorde klart att man inte tänker subventionera krigsföring mot israeliska civila via generöst bistånd som frigör motsvarande medel från palestiniernas egen budget för fortsatt krigsföring?

60 år av total avsaknad av resultat borde ha lärt Carl Bildt att det är dags att pröva något nytt. 60 år av internationella kreditgarantier för obegränsad krigsföring mot civila judar har bara lett till elände för palestinier och judar.

Är Carl Bildt så synskadad att han inte ser att det är dags att använda pengarna på ett effektivare sätt än under de gångna 60 åren?

Och är han så stum att han helt saknar ord – eller kanske bara empati – för att säga något om åtta år av förödelse i södra Israel? Förödelse orsakad av den raketterror som indirekt finansierats av bland andra Sveriges frikostiga och otillräckligt kontrollerade bistånd?

Situationen i Gaza är ett direkt resultat av Hamasregimens systematiska terror mot både sin egen befolkning och mot civila i södra Israel. Hamas är den legitimt valda regimen i Gazaremsan, dess politik och handling reflekterar majoritetsbefolkningens vilja. Det är så demokratiska val fungerar. Det känns konstigt att behöva påminna en svensk utrikesminister om det demokratiska samhällets spelregler. Och konsekvenser.

Gazas regering har gjort sitt val. Regeringen valdes av Gazas befolkning för att genomföra krig mot Israel. Vad Carl Bildt har att säga om sitt besök i Gazaremsan i spåret av regimens krig mot Israel är enögd.

Vad han inte har att säga om krigets effekter i grannlandet Israel är desto mer avslöjande. För det är som om Carl Bildt anser att Hamas krig endast har drabbat araber.

Eller att judiska offer för Hamas krig inte räknas.

Varför har Carl Bildt så svårt att säga som det är?

SvD
DN
Sydsvenskan
GP
Aftonbladet
BT
BLT
Dagen
Dalarnas Tidningar
Folkbladet
Skånskan
Göteborgs fria
Arbetarbladet