Orsak och verkan i Gaza

Orsak och verkan är ett begrepp som är välkänt i hela världen, i alla sammanhang.

Med ett undantag: Hamas.

Orsak:
Tal av Hamas parlamentsledamot Fathi Hammad som sändes i al-Aqsa TV 080229:
Allahs fiender vet inte att det palestinska folket har utvecklat sina egna metoder för dödande och sökandet efter död. För palestinierna har döden utvecklats till en industri i vilken kvinnor är utomordentligt bra, så också alla som bor i detta land. De gamla är också utomordentligt bra på det, så också soldaterna och barnen. Det är därför de har blivit mänskliga sköldar bestående av kvinnor, barn, de gamla, soldaterna, för att utmana sionisterna. Det är som om de säger till den sionistiska fienden: ’Vi önskar döden såsom ni önskar livet’.”

Verkan:
Rapporter indikerar att ungefär 30 palestinska araber dödades och många fler skadades när den israeliska militären attackerade en Hamas granatkastartrupp som arbetade från en FN-skola i Jabalya 090106.

Skolan användes för att skjuta granater mot israeliska soldater, vilka besvarade elden. Returelden orsakade multipla explosioner, ett säkert bevis på att skolbyggnaden användes för att lagra stora mängder ammunition, i brott mot folkrätten och Genèvekonventionen. De döda civila hade sökt skydd i skolan undan striderna i området då Hamas kom dit med sina granatkastare och använde de civila som skydd för sina attacker.

Bland de döda fanns minst två högt uppsatta Hamasmedlemmar, Imad Abu Askhar och Hassan Abu Askhar. Israeliska befäl på plats vid skolan rapporterade att Hamas hade minerat skolan och att det var dessa minor samt ammunitionen lagrad i skolan som exploderade och orsakade det höga dödstalet.

En fruktansvärd tragedi som Hamas hade kunnat undvika om terrororganisationen inte brutit mot krigskonventionerna och civilisationens mest grundläggande normer.
I Israel uttryckte man djupt sorg över förlusterna. Detta står i bjärt kontrast mot de glädjescener som utspelas på Gazas gator när israeliska skolbarn mördas av terrorister.

Det är långt ifrån första gången Hamas använder skolor, moskéer, sjukhus och ambulanser i sin krigsföring. Gå till Archive footage of Hamas mortar fire from UN School in Beit Hanoun (Oct 2007) för att se hur Hamas använder FN skolor som avskjutningsplats.

Omvärlden får gärna tala om orsak och verkan, men för Hamas handlar det endast om verkan och verkan: om Hamas skjuter sina raketer från mitt bland palestinska civila och Israel inte svarar, då lyckas Hamas döda fler judar utan konsekvenser för dem och det militära kriget är vunnet. Om Israel svarar och de tvångsrekryterade mänskliga sköldarna skadas eller dör, förlorar Israel i propagandakriget.

Dubbelvinst med andra ord. Nu sköt inte Israel mot civila utan mot den punkt varifrån granaterna kom – problemet var de många sekundära explosionerna orsakade av Hamas lager av granater och minor bland de palestinska civila.

Det hemska i denna djupa tragedi är att röster höjs för att tvinga Israel att sluta skydda sig själv från Hamas attacker.

Men inga röster höjs för att tvinga Hamas att upphöra med sitt folkrättsvidriga missbruk av mänskliga sköldar.

Krig är hemskt, speciellt för de civila. Det finns inga vinnare. Förutom Hamas, som vinner varje gång, oavsett det faktiska utfallet.

Det är hög tid att omvärlden tvingar Hamas sluta med sitt barbari.