Efterlyses: penningbidrag för att köpa läsglasögon åt Bitte Hammargren

I artikeln ”Gör som Gudfadern” 081023 citerar Bitte Hammargren Gershon Baskin om Hamas. Det är som att citera Stig Bergling om Sovjet.

Landsförräderi
Baskin är en högst kontroversiell figur i Israel. Han anses av många vara en landsförrädare som sålt sig till fienden i krigstid – uttrycket ”Quisling” haglar ofta kring hans namn.

Baskin kritiserar den israeliska regeringen för att Hamas för mer än två år sedan kidnappade en 19-årig israel, Gilad Shalit. Baskin har utmärkta kontakter med Hamas, men han har inte fått pojken fri. Han säger sig vilja åstadkomma frihet för hans unge landsman men Hamas fortsätter med barbariet att neka Gilad Shalit tillgång till medicinskt vård, Röda korset, advokat, familj, till och med solljus.

Cyniskt spel
Det Baskin egentligen vill åstadkomma är en grundläggande förändring i Israels politik – det handlar ingalunda om unge Gilad Shalit där han sitter olagligt inspärrad i en underjordisk håla. Baskin vill att Israel förhandlar direkt med Hamas eftersom detta är en del av hans vision för framtidens Mellanöstern. Shalit är bara en användbar bricka i spelet.

Hammargren citerar gärna Baskin som föreslår att Israel erbjuder Hamas 2000 fängslade terrorister i utbyte mot Shalit. Varken Baskin eller Hammargren nämner det andra alternativet – att Israel istället fängslar ytterligare 2000 Hamasanhängare och släpper dem i utbyte mot Shalit.

Det hade nog Gudfadern gjort.

Bitte Hammargren behöver läsglasögon
Hammargren skriver vidare om ”det fåtal Gazabor som tillåts få vård i Israel”. Uppenbarligen kan hon inte läsa vare sig ord eller siffror:

Fakta: 7226 Gazabor vårdades i Israel år 2007 och 7922 anhöriga fick eskortera dem, en 50-procentig ökning över 2006. Första kvartalet 2008 fick 2317 Gazabor åka till Israel för vård, antalet ökar sålunda i år. Detta trots raketregn från Gaza på israeliska civila och upprepade Hamas försök att spränga gränsövergången som används av de sjuka för transport till fiendelandet Israel för gratis medicinskt vård.

Hammargren motsägs sålunda av fakta.

Hammargren, som sitter i Beirut, citerar den mest israelkritiske israelen hon hittade. Intressant hur Baskin nådde henne i Libanon, ett land som ligger i krig med Israel. Men Baskin och Quisling är ju begrepp som ofta används synonymt.

Det är beklagligt att en journalist på SvD inte väljer sina källor mer objektivt.