Bokmässan kapad: den sista fredliga oasen har invaderats

Var på Bokmässan i Göteborg nyligen och kom i samspråk med en man som sade sig vara arab och palestinsk flykting. När jag presenterade mig som jude och israel, kallade han mig för ”en sjuk jävel”.

Bokmässan är Europas främsta bokforum och det kändes mycket främmande att se ett kulturevenemang kapat och förnedrat på detta sätt. Men vi fortsatte ändå att prata.

Han hade aldrig varit i Israel, på Västbanken eller Gaza, han var född i Europa (men ville inte säga var), han hade bott i Sverige i tio år men kunde knappt svenska (vi pratade på engelska) men han hävdade ändå att han var palestinsk flykting.

Jag försökte förklara för honom att flyktingar är människor som har flytt. Han hade inte flytt någonstans, alltså var han inte flykting. Hans föräldrar kanske, men inte han. Han förstod inte logiken eller sanningen i detta. Han hävdade att han var flykting eftersom han alltid hade längtat till Palestina.

Jag förklarade att judarna till för 60 år sedan alltid kallats för ”palestinier”, att araberna hatade det namnet men tog det precis som de tar allt annat från oss. Jag sade att vi judar alltid längtat tillbaka till Israel. Jag sade att Palestina-araberna redan har Jordanien som byggdes på 75 procent av Palestina och där fick judar inte ens lov att vistas, samtidigt som 22 procent av Israels befolkning är araber. Jag välkomnade ytterligare ett arabiskt Palestina på Västbanken/Gaza, men inte på ruinerna av mitt land Israel.

Det förstod han inte heller – araberna vill ha ett arabiskt Palestina där Israel utplånas.

Jag kunde inte få honom att inse att hans argument var rasistiska och ologiska: att bara därför att en arab vill något, bör han få det men när en jude vill samma sak, och av samma anledning, bör han inte få det eftersom han bara är jude.

Jag gick åter till mina böcker för att få några timmars lugn.

Hans tolkning har ingen koppling till verklighet eller logik. Och nu har Bokmässan, en oas av intellektuellt utbyte, invaderats och kapats.