72 rakter lika med vapenstillstånd. Fråga bara Hamas

Svenska akademin behöver utkomma med en ny ordbok för det nya året.

Eller åtminstone en ny definition av ordet ”vapenstillestånd”.

Kanske kan experterna definiera hur 72 raketer under en månad från Gaza mot Israel kan av palestinier betecknas som ”vapenstillestånd”, medan israeliska hot om att slå till mot skjutklara raketramper och deras bemanning kan betecknas som ”vapenstilleståndsbrott”.

Den palestinska premiärministerns egen milis, al-Aksa brigaderna, har dessutom sagt att om Israel agerar mot skjutklara raketramper riktade mot israeliska civila, kommer organisationen att återuppta sina självmordsbombningar mot civila inne i Israel. Omvärldens tystnad ekar fortfarande.

Kanske är det orättvist att be Svenska akademin lösa denna delikata lingvistiska omöjlighet. Kanske behöver vi helt enkelt en separat ordbok just för Mellanösterns logiska kullerbyttor.