Irans blodiga stormaktspolitik

Irans och Hizbollahs krig mot Israel skördar allt fler offer på båda sidor gränsen.

I Israel, där 2500 Hizbollah raketer landat, lever en miljon civila i skyddsrum sedan två veckor. Fler än 2000 hem har förstörts. Fler än en kvarts miljon civila har flytt sina hem. Det finns inga barn norr om Haifa under 15 år – alla har satt sig i säkerhet i läger längre söderut. Hizbollah riktar om sina raketer för att söka just dessa barnläger. Avsikten är att döda en hel generation.

Igår lämnade jag mina åldrande föräldrar i hamnstaden Haifa. De är beroende av hemtjänsten som levererar deras måltider. När Hizbollah inledde sina raketanfall skars matleveranserna ner till varannan dag – flera bilister hade dödats på gatorna – så matransonerna fick drygas ut till två dagar. Sedan en vecka levereras ingen mat alls. De kan inte gå ut och handla eftersom gatorna är dödsfällor. Kriget har redan skördat inte bara direkta offer utan vad man kan kalla ”sekundäroffer”, människor som dött på grund av utebliven medicinering, hjärtinfarkt och stress.

Mellan begravningar frågar sig israeler hur allt detta kunnat hända. Svaret får de när en av Hizbollahs raketer slår ner i staden Nazareth och dödar två israeliska bröder. Pojkarna, tre och ett halvt år och sju år, var israeliska araber. Hizbollah bad föräldrarna om ursäkt – missilerna var enbart avsedda att döda judar, inte muslimer. Hizbollahs krig handlar inte om gränser – gränsen mot Israel är ju erkänd till och med av Libanon. Hizbollahs mål är enbart judar.

Libanon och norra Israel är slagfält för Irans lydmilis Hizbollah. Vare sig Iran eller Hizbollah erkänner den internationella gränsen.

Krigets fasor på bägge sidor den libanesisk-israeliska gränsen är bara inledningen till vad som komma skall. Världssamfundet måste sätta stopp för Iran och befria Libanon och Israel från dess stormaktspolitik.