Censur i svenska medier

Klockan 22 tittade jag på TV4 nyheterna (060712).

Det inleddes med ett 3 minuter långt inslag om upptrappat våld i Libanon, ”som följd av att 2 israeliska soldater kidnappades” av människor ”som den libanesiska regeringen inte har något ansvar för”, vilket föranledde ”Israels militära aktioner inne i Libanon”. Det är inga exakta citat, men så nära jag kan minnas ordalaget.

Man intervjuade även Jan Eliasson. Vare sig journalisten eller Eliasson (åtminstone i de avsnitt som publiken fick se på TV) nämnde något om det andra som också hände i samband med kidnappningen, och som har minst lika stort nyhetsvärde som kidnappningen: nämligen dödandet av 8 israeliska soldater inne i Israel i det bombardemanget av suveränt israeliskt territorium från Libanon som föregick kidnappningen. Inte ett enda ord från TV4. Inte något enda ord om de 8 döda israeliska soldaterna.

TV4 har censurerat bort den delen av nyheterna som förklarar Israels respons, och istället fokuserat helt på Israels bombardemang inne i Libanon. Publiken får intrycket av att det egentligen är Israel som har orsakat den militära upptrappningen, eftersom ingen mindre än Jan Eliasson citeras (kanske hårt klippt för att passa inslagets redigerare) där han kräver att FN:s säkerhetsråd inkallas för att diskutera våldet.

Detta är förmodligen det mest kränkande och den mest oroväckande omskrivning av fakta som svenska nyhetskonsumenter någonsin erfarit, faktiskt ett hot mot vår demokrati när det ljugs och viktiga nyheter missbrukas och misshandlas på detta sätt för att passa TV4:s medarbetares politiska dagordning.

TV4 bör ge en omedelbar offentlig ursäkt i TV. Inte minst de åtta döda soldater – som alltså dödades inne i Israel – och deras familjer förtjänar denna minimala respekt.

TV4 nyheter har till uppgift att förmedla just nyheter. Alla nyheter. Inte bara de delarna som råkar sammanfalla med dess medarbetares politiska sympatier.