Krav på Israel, inga krav på Hizbullah

Göran Samuelson skriver 11 mars 2005:

Ett tillbakadragande borde gälla även Israel”.

Helt rätt. Precis så som sker i Gazaremsan inom några veckor, och som är planerad för delar av Västbanken med omedelbar verkan. Allt för att möjliggöra en palestinsk stat där någon sådan aldrig existerat. I den pragmatiska värld i vilken vi lever bör vi naturligtvis vara öppna för saker som aldrig tidigare existerat, såsom en palestinsk stat. Och ett Israel utan ständiga hot mot dess existens.

Om nu Samuelson är rättvis och kräver att Irans lydmilis, terroriststämplade Hizbullah, drar tillbaka sina ockupationsstyrkor från södra Libanon och skrotar de 14.000 missiler som hotar Israels existens, blir det lättare att ta hans krav mot Israel på allvar.

Ensidighet skapar aldrig några lösningar.

Det intressanta är alltså inte vad Göran Samuelson kräver, utan vad han INTE kräver. Som den syrisk-iranska lydmilisen Hizbullahs tillbakadragande från Libanon. Hizbullah deklarerades av EU 050311 vara en terroristorganisation. Hizbullah har 14.000 missiler i Libanon riktade mot Israel.

Samuelson nämner ej heller varför Israel överhuvudtaget befinner sig på Västbanken – Syriens och Jordaniens anfallskrig mot Israel och dessa staters mångåriga illegala ockupation av Golanhöjderna respektive Västbanken. Sedan Israel drev tillbaka de anfallande syriska och jordanska arméerna från deras språngbräda i dessa områden administreras de av Israel. Nu vill palestinierna ha detta landområde, som genom årtusenden administrerats av bland andra Rom, Ottomanturkiet, Storbrittanien, Syrien och Jordanien.

Man kan som Göran Samuelson visst kräva att alla israeler lämnar hela Västbanken, om man samtidigt kräver att alla palestinier lämnar hela Israel – etnisk rensning som är fullständigt otänkbart i det demokratiska Israel.