Att döda civila i politiska syften är terror. Utövarna är terrorister.

Ett annat ord för dödandet av civila för politiska syften är terror.

Med siktet inställt på att döda så många judar som möjligt sprängdes fyra människor i småbitar och flera andra lemlästades i Tel Aviv i Israel fredag den 26:e februari i kön utanför en nattklubb. En nattklubb – ingen politik, inga militäraktioner, inget som kunde tolkas som ett ställningstagande i den snabbt upptinande konflikten mellan israeler och palestinier.
Förövaren var en palestinier.

Han dödade sina civila offer för att markera sitt missnöje med det egna palestinska ledarskapet under den nya och mycket lovande presidenten Mahmud Abbas.

Judar blir alltså till offer när palestinier gör upp i en intern maktkamp.

Mordet genomfördes av Islamiska Jihad, en av många våldsamma palestinska organisationer som Mahmud Abbas genom diskussion vill förmå att avstå från våldshandlingar, i försöken att stadga den gryende men hoppfulla fred som möjliggjorts efter Yasser Arafats död. Mahmud Abbas har goda förhoppningar om att med olika metoder kunna sätta stopp för sådana illdåd i framtiden – Islamiska Jihad är en palestinsk organisation som han ju kan påverka.

Men dådet planerades, organiserades och finansierades av Hizbullah. Hizbullah är en libanesisk terrororganisation som tränas och finansieras av Iran – långt utanför Mahmud Abbas kontroll. Under syriskt beskydd har Hizbullah total kontroll över södra Libanon – ett område som Syrien ockuperar i strid mot internationell lag och mot FN-resolution 1559.

EU bestämde nyligen att Hizbullah inte är en terrororganisation.

Efter sabbatens utgång begravdes 4 civila offer för en attack utförd av en organisation som EU alltså inte anser vara en terroristorganisation.

Mot bakgrund av 4 begravningar är det dags att sluta med EU:s ordklyveri: det är dags att kalla dödandet av civila för politiska syften vid sitt rätta namn – terror.

Terror anses inte vara någon acceptabel förhandlingstaktik i interna politiska diskussioner inom EU. Att tillämpa andra regler utanför EU är på gränsen till rasistisk.

Anständigheten kräver att EU terroriststämplar varje organisation som utövar våld mot tredje part för politisk vinning.

Organisationer som Islamiska Jihad – som palestiniernas Mahmud Abbas själv hoppas kunna sätta stopp för. Men även organisationer som Hizbullah, dess beskyddare Syrien och dess finansiär Iran. Att tvinga fram ett slut på deras ohämmade våld är inte palestiniernas ansvar utan i första hand EU:s. Terroriststämplig är ett nödvändigt första steg.

Taggar: , , ,

Kommentarer är stängda.