Huvuden borde redan rulla på Aftonbladet

Svenska Elisabeth Krantz fem barn har kidnappats av hennes frånskilde palestinske man och olagligen forts till Gaza.

Den 26:e oktober hade Aftonbladet följande förstasidesrubriker: ”Elisabeths barn är instängda i Israel”, ”Barnen: varför är det ingen som hjälper oss?” samt ”Nu söker Elisabeth sina barn i Israel”.

Publicitet behövs kring detta tragiska fall där barnen har rövats bort och tvångsinternerats i Gazaremsan. Barnen måste förenas med sin mamma i enlighet med svensk lagstiftning.

Dock gör sig Aftonbladet skyldig till grovt förtal när man väljer att medvetet vilseleda sina läsare. Rubriksättningen är ämnad att få läsaren att tro att Israel ligger bakom bortrövandet. Barnen är inte ”instängda i Israel”, utan i Gaza. Elisabeth Krantz söker inte ”sina barn i Israel”, utan hon vet att de finns i Gaza; Israel är det närmaste hon kan komma dem.
Avsikten och effekten med rubriksättningen är att läsare som enbart ögnar igenom rubrikerna får en helt förvrängd bild av situationen och skyller på den judiska staten.

Det är svårt att tro att Aftonbladet har svängt i sin politiska uppfattning och numera anser – till skillnad från resten av världen inklusive Israel självt – att Gaza tillhör Israel. Tidningen slår kallblodigt mynt av en svensk mammas desperation. Alla vapen är tillåtna i tidningens förtalskampanj mot den judiska staten.

Men fallet har inget med storpolitik att göra. Det är en högst personlig humanitär kris som drabbar en västsvensk mamma och hennes fem svenska barn.

Aftonbladet visar prov på en ofattbart låg etisk moral. Tidningen missbrukar desperata människoöden för att driva sin hatkampanj mot Israel istället för att rikta kritik mot Yasser Arafat. Det var ju Arafat som framför TV-kamerorna redan för flera veckor sedan lovade Laila Freivalds att han hade löst problemet och att barnen var på väg hem till sin mamma.

Huvuden borde redan rulla på Aftonbladet.

Taggar: , ,

Kommentarer är stängda.