Israel bryter mot det palestinska "eldupphöret"

Det sägs att Gud skapade världen på 7 dagar. Låt oss se vad människan har skapat i Det Heliga Landet, de monoteiska religionernas vagga, på 8 dagar. Allt medan en ’hudna’ eller eldupphör deklarerades av palestinier trogna en framtid av fred och samexistens.

12 augusti: 43-åriga israelen Hezi Yekutieli sprängs i luften i Rosh Ha’ayin medan han handlar frukost för sina småbarn. Palestinska myndigheten (PA) ingriper inte mot Hamas, som skickade självmordsbombaren. Israel ber PA ingripa, men gör ingenting själv.

12 augusti: 18-åriga Erez Hershkovitz sprängs i sina beståndsdelar av ytterligare en Hamas självmordsbombare vid en busshållplats utanför Ariel. PA ingriper inte mot Hamas, som skickade självmordsbombaren. Israel ber PA ingripa, men gör ingenting själv.

Tidigare i veckan har två israeliska tonåringar kidnappats i norra Israel. Dessa två är alltjämt försvunna. Av ytterligare 2 israeler kidnappade under ’hudna’ har en hittats mördad utanför en arabisk by och en annan fritagits av israeliska säkerhetsstyrkor ur ett 10 meter djupt hål nergrävd i marken i den palestinska staden Ramallah.

Palestinska premiärministern Mahmud Abbas säger att han kommer att ta itu med dem som ligger bakom självmordsbombningarna. Medan han för sina diskussioner med ledarna för Hamas och Islamiska Jihad den 19:e augusti visar Hamas just vad de menar med sin ’hudna’ och med överläggningarna med sin egen premiärminister: de har skickat en Hamastrogen palestinier förklädd till ortodox jude på en ledbuss i centrala Jerusalem. Bussen är fullsatt med religiösa judar, småbarnsfamiljer på väg hem efter bönestunden vid judarnas heligaste plats, Västra Muren. Hamasmedlemmen spränger sig själv och – vid skrivandets stund – 20 andra människor i luften. Ytterligare ett 100-tal får svåra skador. Cirka en tredjedel av såväl de döda som de skadade är småbarn, den yngste fatalitet blott 8 månader gammal.

Israel gör fortfarande ingenting. Fram till på onsdag kväll har Yasser Arafat inte yttrat ett ord om slakten. Israel avslöjar att man tillfångatagit ytterligare en Hamas självmordsbombare, denna gång på väg till hamnstaden Haifa. Inget nytt – varje dag under den pågående ’hudna’ inkommer ca 10 terrorvarningar, alla förövare grips på inresan till Israel.

Torsdagsmorgon kommer och går, och Mahmud Abbas avbryter diskussioner med Hamas och Islamiska Jihad.

Ta nu en tillbakablick ett par veckor, mitt under denna ’hudna’. Scenen är Gaza. Medlemmar ur Islamiska Jihad gör sitt livs stora misstag. De sammanställer en cykelbomb för bruk i Israel, men medan de går iväg för att hämta dess ryttare, parkerar de cykeln nära palestiniernas säkerhetsminister, Muhammad Dahlans högkvarter i Jebaliya. Cykeln exploderar av misstag, dock är skadorna minimala. Inom kort har säkerhetsministern Dahlan skickat maskerade säkerhetstrupper till det hus där förövarna sitter. Två av dessa dör i ett kulregn och de övriga tre släpas iväg av trupperna. De har inte setts till sedan dess.

Det verkar som om PA visst har makt att slå till – ibland.

Snabbspola framåt till efter självmordsbomben i Jerusalem som dödade 20 och skadade ytterligare 100. PA:s säkerhetsorganisation har fortfarande gjort ingenting.

Israel väljer i det läget att döda en av hjärnorna bakom dådet, Abu Shanab. Detta sker genom en missilattack mot Abu Shanab samt två livvakter. Inom loppet av några minuter inkommer deklarationer från såväl Hamas som Islamiska Jihad att deras eldupphör är nu definitivt över.

Vilken eldupphör?