Smaklöst om Mellanöstern

Torsdagen den 19 september 2002 mördades 5 civila israeler och ett 50-tal skadades allvarligt i en palestinsk självmordsattack. Dagen innan hade en palestinsk terrorist utfört ett liknande dåd.

I en bisarr insändare den 20:e september – medan Israel fortfarande begraver offren – väljer Folke Edwards att skriva om Israels ”besinningslösa utrotningskrig mot palestinierna”. Man häpnar över smaklösheten. Men det är inget nytt att israeliska offer beskylls för sina egna plågor. Att på måfå selektera människor för döden medan de ovetandes sitter på en buss är tydligen inte att utföra ett utrotningskrig.

Skribenten riktar sitt missnöje mot ”engelsk-amerikansk” aktion mot Irak – och visar sålunda fullkomlig brist på elementär kännedom om skillnaden mellan ”engelsk” och ”brittisk”.

Folke Edwards tycker inte om flygövervakningen av den Irakiska envåldshärskare som har utfört massavrättningar mot iranier, kuwaitier, kKurder och sitt eget folk. Han påstår dock med absolut övertygelse att detta ”är lika med terrorbombning”. Observera: övervakning av en massmördare som använt massförstörelsevapen är detsamma som terrorbombning.

I den spända Mellanöstern är smaklös subjektivitet det sista man behöver. Kraften borde fokuseras på att bygga broar. Att blunda för avskyvärda illdåd är knappast det rätta sättet att bygga broar. Men så är det kanske inte heller meningen?