Mänskliga sköldar gör underverk i Mellanöstern!

Underbart att det finns modiga människor – svenskar därtill – som tar sitt medmänskliga ansvar och agerar som levande mänskliga sköldar genom sin fysiska närvaro i många Palestinska städer. Om de genom detta kan bidra till att dämpa våldsamheterna, har de gjort en enastående gärning. Hela den fredsälskande världen applåderar.

Nu väntar vi på att de även tar sina banderoller, plakat och högtalare och sprider sig genom hela Israel. Vi väntar ivrigt på att se dem sitta på Israeliska caféer och restauranger, handla i Israeliska snabbköp, åka buss, gå på disko, delta i judiska religiösa högtider och visa sin solidaritet med 12- och 13-åriga judiska barn när de konfirmeras på sin bar- och batmitzvah dag.

Vi vill se dem strömma ut från synagogor tillsammans med judar, gå på bröllop och andra festligheter där Israeler samlas. Om de genom detta kan bidra till att dämpa våldsamheter från tungt bestyckade Palestinska självmordsbombare, har de gjort ytterligare en enastående gärning.

Tyvärr finns de dock enbart bland Palestinierna. Ett folk som verkligen förtjänar all medmänsklighet. Uppenbarligen behöver inte Israeliska civila samma medmänsklighet. Men så är också de allra flesta Israeler bara judar.